9/7/11

Volta al Gra de Fajol

Durada: 4:30h
Desnivell: 1000m
Distància aproximada: 11km
Data: 8 de juliol del 2011

Accés:
Agafem la carretera que surt de Setcases i que puja cap a Vallter. Deixarem el cotxe en un revolt on hi ha força espai per aparcar (entre els km 4 i 5). En aquest mateix revolt hi ha un cartell gros de fusta al costat d'un camí amb una cadena de ferro.

La ruta té el seu punt d'inici a la pista que s'enfila després de la cadena, marcada amb senyals de GR (blancs i vermells). La seguirem fins a trobar una desviació a l'esquerra, on un rètol ens indica que ens dirigim cap a la Coma de l'Orri. A partir d'aquí deixarem les senyals de GR i ens anirem orientant per les fites que trobarem. Prenem un petit corriol a la dreta i creuem el Ter per un pontet de fusta. Seguim per un corriol que al cap de poc esdevé més ample i anem fent camí fins arribar al Torrent de la Coma de l'Orri. Seguirem paral·lels al riu fins que les fites ens faran creuar-lo i seguir per l'altra banda (durant alguns trams hi ha fites a cantó i cantó, de manera que, per camins més bons o més improvisats es pot anar per una banda i altra del riu). Tot i que potser alguna fita s'allunya del riu, nosaltres seguirem sempre pròxims i paral·lels a aquest, fent camí de pujada. Més endavant, finalitzen la zona més pedregós
a i els murs de pedres, la vall s'obre un xic i podem començar a gaudir d'una perspectiva més àmplia.

Seguim pujant, sempre guiats per les fites i sempre en la mateixa direcció, que no deixarem fins arribar al Coll de la Coma de l'Orri (moment en què haurem recorregut poc més de 4 km i els gairebé 1000m de desnivell que farem des del punt d'inici).

Abans d'arribar a la collada, el camí puja per la banda esquerra d'unes penyes (trobarem una tanca de cordill). Aquest últim tram de pujada ens conduirà al Coll de Coma de l'Orri des d'on ja podrem veure el Pic de l'Infern, el Bastiments... i una part del Coll de la Marrana, cap on ens dirigirem ara.
En aquesta direcció (dreta), i deixant a la dreta la carena que s'enfila cap al Gra de Fajol, prenem un corriol que, amb l'ajuda d'algunes fites, ens durà fins al Coll de la Marrana, punt més alt d'aquesta sortida. Poc abans d'arribar-hi retrobem les marques de GR, que seguirem fins al final de la sortida.
Seguim la ruta de baixada, passem pel costat del refugi d'Ull de Ter i seguim el camí que ens mena fins a la carretera. Les marques de GR ens permetran seguir la nostra ruta per corriol, evitant així haver de resseguir tota la carretera; només n'haurem de fer un tram, que comença a sobre de l'aparcament gran de l'estació d'esquí i va fins pocs metres després de l'hostal Pastuira. Just passat l'hostal, veurem un petit cartell clavat en uns arbres que ens indica el GR fins a Setcases. Prendrem aquest camí que anirà paral·lel al Ter i, sense deixar-lo, ens durà fins a la cadena de ferro i, així, al punt d'inici de la ruta.

Bibliografia:
Pots consultar una altra ressenya d'aquesta ruta, la del Senderisme i Teka, clicant al títol d'aquesta entrada.